Az UEFA a VB előtt indította el az idei év legnagyobb print kampányait

Írta: Jess Taylor 2016.08.09

Jóval azelőtt, hogy az idei VB elkezdődött volna, egy kolosszális médiakampány keretében már meg is töltötték a polcokat az UEFA magazinjai, napilapjai, brosúrái, tele hirdetésekkel, szponzorált tartalmakkal, előzetesekkel és játéktervekkel.

 

Előrejutási lehetőségek

A futball világszerte 3,5 milliárd rajongóval rendelkezik, így a világ legnépszerűbb sportjának számít. Nem meglepő tehát, hogy rengeteg multinacionális szponzort, milliárdos befektetőt, valamint napilap- és magazinkiadót vonz be, akik hajlandók kemény pénzeket fizetni a részvételért. Ez a befektetés mindenképpen megtérül: a Coca-Cola, a McDonald’s és a Carlsberg minden egyes bajnokságon képviselteti magát. A 2016-os VB-n új márkák is beléptek a hirdetők sorába, mint például a kínai elektronikai cég, a Hisense.

A print hozzáadott értéke

Nehéz pontosan meghatározni a ROI pontos értékét, amikor a szponzorok hirdetését vizsgáljuk. Az Austrian Focus Institute szerint azonban a hirdetési érték 60 százalékát generálják a televíziós hirdetések, 40 százalékát a print reklámok. Tanulmányokból kiderül, hogy a sportsztárokat is felvonultató hirdetések 7,5 százalékkal nagyobb márkaismertséget eredményeznek.

A szuvenír-effektus

 

A keményvonalas futballrajongók gyűjtik az emléktárgyakat, a print pedig kézzelfogható, tartós, fizikai termék, így egyedi módon képes kielégíteni ezt az igényt.

Nagy teljesítmény

 

A napilapok, legyen szó a bulvárlapokról – mint a Bild – vagy a specializáltabb témájúakról – mint az A Bola – szintén a gyors és nagy mértékű elérés remek platformját képezik. „A print olyan kulcscsatorna, melyet ha kombinálunk a többi médiával a promóciós időszak egésze alatt, könnyedén aktiválhatjuk a potenciális vevőinket – mondja Emanuela Novakovic, a bécsi Hyundai Import GmbH marketing menedzsere. – A magazin különösen jó platform a márkaimázs kialakítására és az ismertség növelésére, valamint az új termékekre való figyelemfelhívás terén is kiválóan teljesít.”

The real thing

Az idei év elején indította el a Coca-Cola „Ízleld meg az érzést” című globális kampányát. Ez az újfajta „egymárkás” megközelítés mind a négyféle üdítőitalt (Coke, Coke Zero, Diet Coke és a Coca-Cola Light) reklámozza, mindeközben újszerű vizuális nyelvezetet használ a vevőbázis szélesítése érdekében.

„Bízunk benne, hogy a különleges EB-dizájnnal ellátott üdítős üvegeinket rajongóink újra gyűjteni fogják – mondja Philipp Bodzenta, a Coca-Cola kommunikációs vezetője. – Az EB előtti hetekben és az esemény ideje alatt az egész print kampány erről fog szólni."

A rajongók kedvence

A mai világban a rajongókat hatványozottan több kísértés éri, hogy átpártoljanak, ezért számos sportklub magazinok révén tartja fenn a hűségüket. Egy GfK tanulmány szerint a magazinokban közölt hirdetések minden 1 euró reklámköltés után átlagosan 1,30 eurót hoztak vissza. A riport szerint azért különösen hatásosak, mert precíz, célzott hirdetések ezek. A napilapok különszámai, a stadionban kapható magazinok és a többi még jóval azután is rezonál a fogyasztókkal, hogy az Instagram-ra feltett fotót már rég elfelejtették. A print a vb-hez hasonló események esetében is elképesztő erőt tud felmutatni.